header_2020.jpg

Wil jij een horecazaak beginnen? Dit moet je weten!

Wil jij een horecazaak beginnen? Dit moet je weten!

Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

 

De belangrijkste horecavergunningen en regels op een rij

Van welke vergunningen en diploma's dien je in het bezit zijn en met welke regels moet je rekening houden?

  1. Exploitatievergunning
  2. SVH diploma
  3. Drank- & Horecavergunning
  4. HACCP certificaat
  5. Allergenenwetgeving
  6. Omgevingsvergunning
  7. Bestemmingsplan en Terrasvergunning
  8. Muziek- & beeld licenties

Nadere toelichting op de punten

1. Exploitatievergunning

Je horecaonderneming begint uiteraard met een exploitatievergunning. Dit is een vergunning die aangeeft dat jij op het genoemde adres je horeca activiteiten mag uitbaten. Uiteraard dien je allereerst deze vergunning aan te vragen bij de betreffende gemeente.

2. SVH diploma (Sociale Hygiëne)

Sociale Hygiëne staat voor het kunnen omgaan met het schenken van alcoholische dranken en de (mogelijke) gevolgen die kunnen ontstaan bij het schenken van alcohol. Dit certificaat/ of diploma dien je te halen bij een door Stichting Vakbekwaamheid Horeca erkend instituut en is verplicht bij het aanbieden van alcoholische dranken. Er dient altijd tenminste één persoon aanwezig te zijn van het personeel die dit diploma op zak heeft.

3. Drank- & Horeca vergunning

Deze vergunning is verplicht bij het schenken van alcohol. Om de vergunning te verkrijgen dien je tenminste 21 jaar te zijn, te beschikken over een SVH diploma en een VOG verklaring voor te leggen.

4. HACCP certificaat

Iedereen binnen een horecaonderneming die met voedselbereiding te maken heeft, dient te beschikken over een HACCP certificaat. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is meer dan alleen voedselbereiding; ook omvat het o.a. voedsel stickeren op datum, alleen werken met HACCP goedgekeurde materialen en werkwijzen, en schoonmaaklijsten van apparatuur bijhouden. Bij een keuring kan je zaak tijdelijk gesloten worden indien je hieraan niet voldoet.

5. Allergenenwetgeving

Ieder personeelslid binnen een horecaonderneming moet op de hoogte zijn van welke allergenen zich in ieder gerechten bevinden en dient ook deze informatie op elk willekeurig moment aan de gasten te kunnen mededelen.

6. Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning omvat zeer veel zaken rond bouwen, verbouwen, maar ook reclame, mens en milieu. Dit geldt ook voor de omgevingsvergunning brandveiligheid. Bij het Omgevingsloket zul je op deze aspecten getoetst worden.

7. Bestemmingsplan en Terrasvergunning

Als horecaondernemer dien je bij het houden van een terras uiteraard te beschikken over een terrasvergunning, aan te vragen bij de gemeente. Daarnaast dien je je te houden aan het bestaande bestemmingsplan; wil je uitbreiden of wijzigingen van bestemming invoeren, vraag daar dan een vergunning voor aan.

8. Muziek- & beeld licenties

Je mag niet zomaar muziek afspelen zonder toestemming van Buma Stemra. Zorg ervoor dat je je houdt aan de regels hieromtrent en een licentie aanvraagt.

 

Kosten kunnen oplopen

De aanvraag van vergunningen en het aanbrengen van noodzakelijke veranderingen binnen je horeca onderneming kunnen de nodige kosten met zich meebrengen. Het afsluiten van een horeca financiering is dan ook een veelvoorkomende oplossing voor beginnende horeca ondernemers. Deze blijft betaalbaar doordat er bij het toekennen van de financiering goed beoordeeld wordt op een realistische afbetalingsmogelijkheid; zo kun je nooit te veel geld lenen.

 

Bron: nationalehorecagids.nl